Magnus MacFarlane-Barrow groeide op in Argyll, Schotland. Een pelgrimstocht naar het Maria heiligdom in Bosnië in 1983 vernieuwde het Katholieke geloof van zijn gezin en het bracht de ouders van Magnus ertoe om hun gasthuis om te vormen tot een retraitecentrum of ‘Gezinsgebedshuis’.
1983
Medjugorje in Bosnië
1992
De oorlog in Bosnië
Magnus en zijn broer Fergus zaten in hun plaatselijke pub te genieten van een biertje toen ze nieuwsberichten op tv zagen over het conflict in Bosnië. Ze vonden dat ze de noodlijdenden moesten helpen.
De broers bespraken de hele nacht manieren om de Bosnische hulpverlening te ondersteunen. Zij namen het besluit een lokale fondsenwerving te organiseren. Al snel arriveerden voedsel, kleding, medicijnen en gelddonaties bij hun thuis.
1992
Amper drie weken later
Magnus en Fergus namen een week verlof van de viskwekerijen waar ze werkten, kochten een tweedehandse Land Rover, en sloten zich aan bij een hulpkonvooi. Ze leverden de gedoneerde goederen af in Medjugorje in Bosnië-Herzegovina, een internationaal pelgrimsoord.
1992
Een week later
Magnus en Fergus dachten dat ze hun goede daad verricht hadden en keerden huiswaarts naar Argyll. Ze dachten hun werk als viskwekers te hervatten. Maar de publieke schenkingen bleven binnen stromen en de schuur van hun ouders was weer gevuld met goederen.
1992
Twee weken later
Magnus besloot zijn baan op te geven en een jaar vrij te nemen. Hij verkocht zijn kleine huis zodat hij naar Bosnië kon blijven rijden, net zolang als het publiek bleef schenken. De donaties bleven komen. Magnus keerde nooit meer terug naar zijn oude baan. Het werd al snel noodzakelijk om een geregistreerde liefdadigheidsinstelling, Scottish International Relief (SIR), op te richten.
1992 - 2002
SIR breidde zich in de daaropvolgende 10 jaar uit. SIR begon huizen te bouwen voor weeskinderen in Roemenië, hielp teruggekeerde vluchtelingen in Liberia door mobiele ziekenhuizen op te richten en bleef materiële hulp leveren aan Kroatië en Bosnië. En SIR sponsorde talloze andere projecten.
2002
Magnus ontmoette Emma toen SIR voedselhulp leverde in Malawi. Ze was stervende aan AIDS en lag op de vloer van haar hut omringd door haar zes jonge kinderen. Emma zei dat haar alleen nog restte om te bidden dat iemand voor hen zou zorgen na haar dood.
Magnus vroeg haar oudste zoon, Edward, wat hij hoopte in het leven. Hij antwoordde eenvoudig: “Ik wil voldoende te eten hebben en op een dag naar school kunnen gaan.”
De woorden van Edward vormden een inspiratie voor de oprichting van Mary's Meals, dat kinderen met chronische honger elke schooldag van één maaltijd wil voorzien.
2010
Magnus ontving een Top 10 CNN Hero award van Hollywood acteur Gerard Butler.
Hij prees Magnus voor ons werk en zei: “Elke dag laat Magnus kinderen weten dat ze belangrijk zijn, dat iemand duizenden kilometers verderop om hen geeft.”
2011
We hebben de krachten gebundeld met onze vrienden in Malawi en een Zuid-Afrikaanse liefdadigheidsinstelling – Gift of the Givers – om zoveel mogelijk voedselpakketten te leveren om meer dan 40.000 hongerlijdende mensen in Somalië te helpen overleven.
2012
Scottish International Relief veranderde officieel zijn geregistreerde liefdadigheidsnaam in Mary’s Meals omdat dit de voornaamste focus van het werk geworden was. We bestaan uit, respecteren en delen uit aan mensen van alle geloofsovertuigingen en zonder geloof.
2014
Het aantal kinderen dat Mary’s Meals ontvangt blijft groeien dankzij de genereuze schenkingen van onze donateurs. We naderen de eerste miljoen kinderen die elke schooldag gevoed worden.
2021
Mary’s Meals vandaag
We voeden nu 2429182 van de armste kinderen op de wereld elke dag dat ze naar school gaan.
Onze eenvoudige maar effectieve aanpak heeft aan kracht gewonnen en vandaag dienen we maaltijden op voor kinderen in Afrika, Azië, de Caraïben, Oost-Europa en Zuid-Amerika.
Mary’s Meals ondersteunt ook een tehuis voor weeskinderen met HIV in Roemenië.